Toți românii care au cont bancar trebuie să știe asta. Banca Transilvania, în centrul atenție chiar acum

de: Andrei Simion
16 07. 2020

O veste excelentă pentru românii care vor să investească a venit de la Ministerul de Finanțe și un grup de trei bănci. Pe listă este și Banca Transilvania.

Despre ce e vorba acum e că Banca Transilvania, BCR și BRD vor vinde titluri de stat pentru populație. Asta se va face în euro, emise pentru prima dată de Ministerul de Finanțe. Și vor fi listate la bursă, cu dobânzi anuale de 2%.

Asta se întâmplă în cadrul programului Fidelis. Titlurile vor fi listate automat la Bursa de Valori Bucureşti, având maturităţi de 2 și 4 ani pentru moneda naţională şi de 5 ani pentru euro, conform ZF. Dobânzile anuale oferite la titlurile de stat în lei sunt de 4% pentru scadenţa de 2 ani şi 4,5% pentru scadenţa la patru ani, iar titlurile de stat în euro au o dobândă anuală de 2%.

„Aceste dobânzi acordate peste nivelul actual al pieţei scad riscul investiţional până la maturitate şi oferă oportunitatea lichidării imediate şi cu minimum de costuri pentru populaţie în cazul unor nevoi imediate prin vânzarea acestora pe piaţa secundară.”
Ministerul de Finanțe

Cât timp ai să cumperi?

Oferta de titluri de stat din cadrul programului Fidelis se derulează în perioada 15 iulie – 7 august 2020. Totodată, e bine să știi că subscrierea iniţială a titlurilor nu este comisionată de către băncile intermediare, veniturile obţinute, atât din dobânzi, cât şi din câştigurile de capital fiind neimpozabile.

Ministerul susține că valoarea nominală a unui titlu de stat este de 100 de lei pentru emisiunea în lei şi 100 de euro pentru emisiunea în euro.

Pragul minim de subscriere este de 5.000 de lei, respectiv 1.000 de euro. „În emisiunea de titluri de stat Fidelis pot investi persoanele fizice rezidente şi nerezidente cu vârsta de peste 18 ani până la data închiderii Ofertei, inclusiv”, a transmis Ministerul.

E bine să știi și dobânzile oferite de băncile din România pentru un depozit la termen în lei. Ai lista mai jos:

  • CEC Bank – 3,50%/an
  • Raiffeisen Bank – 2,25%/an
  • OTP Nank depozit online – 2,20%/an
  • Unicredit – 1,85%/an
  • ING – 1,70%/an
  • BCR – 1,05% /an
  • Banca Transilvania, depozit clasic – 1,00%/an
  • BRD – 0,45%